Veltion in de vakpers

Lean Bouwen – Ook voor kmo’s! (Bouwschakel, aug. '18)

De bouwsectors staat voor een enorme uitdaging. Waar Lean Bouwen sinds enkele jaren ingang vindt bij de grotere bouwbedrijven, kunnen ook de kleinere kmo’s niet achterblijven. De eerste resultaten in Limburg liegen er niet om: Lean Bouwen betekent bouwen aan een hogere kwaliteit, met weinig tot geen opleverpunten, binnen termijn, met doorlooptijden die snel tot 20% korter zijn dan oorspronkelijk gepland, en aan een hoger rendement.

Lees hier het volledige artikel.

BMT Aerospace en Veltion slaan de handen in elkaar op weg naar Factory of the Future (Agoria, dec. '17)

BMT Aerospace heeft vorig jaar de ambitie uitgesproken zich te willen transformeren tot een Factory of the Future. Hiervoor werd ondertussen een strategische roadmap-oefening in werking gesteld. Een belangrijke beslissing die BMT Aerospace in dit kader nam was dat men actief wil gebruikmaken van de juiste externe expertise. Zo kan niet alleen de nodige snelheid gegarandeerd blijven, het helpt BMT Aerospace ook om voeling te blijven houden met de elkaar steeds sneller opvolgende evoluties in de markt.

Lees hier het volledige artikel.

Plannen, Doen, Checken, Handelen (Boer & Tuinder, nov. '17)

Veel boeren werken reeds volgens het Lean principe, maar ze dragen het niet uit. Daarom willen Innovatiesteunpunt en Veltion graag een warme oproep doen aan alle land- en tuinbouwers om hun klant te leren kennen. Lean management helpt daarbij. Het uiteindelijke doel is meer realiseren door minder of gemakkelijker te werken.

Lees hier het volledige artikel.

Lean won het van lageloonlanden (CxO Magazine, juni ’16)

Plastal, Gentse toeleverancier van bumpers en andere gelakte spuitgietonderdelen, is erin geslaagd om een nieuw Volvo-model binnen te halen. Dat is hen gelukt dankzij een doorgedreven Lean werking. Met dank aan de Lean coaches van Veltion.

Lees hier het volledige artikel.

Hoe snel en foutloos de klantenbelofte waarmaken? (CxO Magazine, jan. ’16)

Lean is 100% gericht op de klantenervaring, op de belofte die u als bedrijf aan uw klant doet. “Het probleem is echter dat de meeste bedrijven, ook kmo’s, vooral gericht zijn op zichzelf”, zegt prof. Van Landeghem tijdens één van de Commanity-events. Voor de aanwezige managers balde hij 15 jaar onderzoek samen in een anderhalf uur durende presentatie.

Lees hier het volledige artikel.

20 Lean realisaties in de sociale economie

Via het Europees D2 EFRO project ‘Sociale ondernemingen PLUS’ (febr 2011-maart 2013) bood de POM West-Vlaanderen de West-Vlaamse beschutte en sociale werkplaatsen een vormingstraject aan rond ‘LEAN in de sociale economie’. De beschutte en sociale werkplaatsen waren vragende partij voor een dergelijk vormingstraject. Alle acht West-Vlaamse beschutte werkplaatsen en 12 sociale werkplaatsen namen deel aan het vormingstraject. De POM deed voor dit vormingstraject een beroep op drie experts met een ruime academische kennis en heel wat praktijkervaring in het implementeren van Lean op de werkvloer: – Prof. dr. ir. Hendrik Van Landeghem (UGent), – Prof. dr. ir. Luc Chalmet (UGent, Universiteit Antwerpen), – ir. Tim Govaert (Veltion)

In deze publicatie vindt u een weergave van de realisaties op vlak van Lean die door de deelnemende bedrijven werden gerealiseerd. We laten met trots de ondernemingen aan het woord die, ook na vandaag, de LEAN-weg bewandelen, onder deskundige begeleiding van Veltion.

Lees hier het volledige artikel.

Meer waarde toevoegen en minder verspillen (Metallerie, jan. ’14)

Naar aanleiding van de Dag van de Industrie, georganiseerd door SBM, heeft het vakmagazine Metallerie een artikel gepubliceerd over Lean, inclusief een praktijkgetuigenis van Assa Abloy. Metallerie is het vakblad voor de metaalverwerkende industrie en was daarom ook uitermate geïnteresseerd in het verhaal van Frank Saelens en Peter Schoonbaert, resp. de Logistics & Lean Manager en de Operations Director van Assa Abloy. Ook Tim Govaert van Veltion komt in het artikel aan bod, aangezien hij het voorbije 1,5 jaar het bedrijf begeleid heeft als Lean coach. Assa Abloy is wereldmarktleider op vlak van ‘Door Opening Solutions’ en misschien wel door iedereen gekend van de Litto-sleutels.

Wil je graag weten hoe ze hun levertermijn van 5 weken naar 48u gereduceerd hebben, de productiviteit in productie en logistiek in 1 jaar tijd met resp. 7% en 34% hebben doen stijgen en de voorraad met 20% gereduceerd hebben?

Lees hier het volledige artikel.

Veltion maakt arbeidsprocessen efficiënter (Ondernemers, sept. ’13)

(overgenomen uit het UGent-magazine) Veltion, spin-off van de Universiteit Gent, wil de Vlaamse economie productiever en concurrentiëler maken. Ir. Tim Govaert legt uit hoe hij en zijn partner Ir. Thomas Van Landeghem Vlaamse kmo’s begeleiden in het innoveren en verbeteren van hun arbeidsprocessen.

Lees hier het volledige artikel.

Spin-off Veltion versterkt Vlaamse kmo’s (UGent-magazine, jul. ’13)

Veltion wil de Vlaamse economie productiever en concurrentiëler maken. Daarom roept ir. Tim Govaert van Veltion in het UGent-magazine de Vlaamse kmo’s op om voldoende na te denken over hun knelpunten en de aandacht te richten op het verbeteren van de arbeidsprocessen. Dit doet hij door enkele tips mee te geven: “De laatste 10 tot 15 jaar is zeer veel van onze massaproductie verhuisd naar het Oosten. We moeten erover waken concurrentieel te blijven en dat lukt alleen als je enorm klantenspecifiek werkt, zorgt voor een snelle levering en je toespitst op kleine batches.”

Lees hier het volledige artikel.

Er schuilt meer toegevoegde waarde in je interne logistiek dan je denkt (Ondernemers, nov. ’12)

Gaat ook in uw onderneming 10% tot 30% van de kostbare productietijd verloren aan zoeken? Veel bedrijven beschouwen de logistieke afdeling als een kostenpost, een noodzakelijk kwaad. Logistieke operatoren zijn vaak ongewild de bron van veel frustraties als ze weer iets op een verkeerde plaats hebben gezet. De helft van de verloren tijd is nochtans eenvoudig te vermijden, wat een aardige productiviteitswinst zou betekenen. In het artikel van Veltion dat verscheen in de editie van november ’12 van het magazine ‘Ondernemers’ van Voka worden enkele voorbeelden aangehaald hoe kmo’s dankzij de Veltion-methode voor duurzame productiviteitsverbetering drastische verbetering hebben gerealiseerd inzake het logistieke gebeuren. Het bewijs dat het logistiek personeel vaak net het best geplaatst is om opportuniteiten voor verbetering te detecteren.

Lees hier het volledige artikel.

Lean op maat van kmo’s (Value Chain, sep. ’12)

Lean manufacturing heeft de voorbije jaren in veel grote bedrijven zijn weg naar de productievloer gevonden. In kleine bedrijven daarentegen is dat nog maar zelden het geval. Daarom sprak Barbara De Vos, hoofdredacteur bij het magazine Value Chain, met Thomas Van Landeghem en Paul Busschaert, beiden partners bij Veltion. Veltion, spin-off van de Universiteit Gent, wil daar immers met zijn methode voor duurzame productiviteitsverbetering verandering in brengen. Tijdens het interview werden alle fasen in het stappenplan uitvoerig toegelicht. Dit werd verder gestaafd met een relaas van de resultaten die Paul dankzij deze methode geboekt heeft bij Sterima-Vanguard, een bedrijf uit Kortrijk gespecialiseerd in het steriliseren van medische instrumenten en beroepskledij.

Lees hier het volledige artikel.

Aandacht voor Lean in kmo’s rendeert (ITM, mei ’12)

Industrie Technisch & Management, het vakmagazine van de Roularta Media Group, besteedde in de editie van mei ’12 uitgebreid aandacht aan het ERIP-project en de rol van Veltion. Veltion werd als spin-off opgericht op basis van de opgedane ervaring binnen dit project en heeft nu als doel kmo’s via coaching te begeleiden bij hun eerste lean-stappen. Om de ervaringen met Lean en de resultaten wat betreft productiviteitsverbetering te kennen, sprak Alfons Calders van Industrie Technisch & Management met Djenko Houtekier, technisch directeur van Toeleveringsbedrijf Steelandt, prof. dr. ir. Hendrik Van Landeghem, ERIP-projectleider en ir. Thomas Van Landeghem, partner van Veltion.

Lees hier het volledige artikel.