Vulkoprin

Vulkoprin is een Belgisch familiebedrijf in Tielt dat een breed gamma aan wielen produceert voor onder meer vorkheftruks, rollercoasters en andere toepassingen.

Bij een grondige doorlichting van de waardestroom van het bedrijf bleek één wiel een doorlooptijd van meer dan 100 dagen te hebben, onder meer ten gevolge van grote batchen, lange omsteltijden en onstabiele processen. Tegelijk botste het bedrijf op kwaliteitsproblemen en leverproblemen ten gevolge van een serieuze groei.

Om de cadans van de fabriek in lijn te brengen met die van de klant werden verschillende werkgroepen opgestart om van achteraan de flow naar voor, alles terug op wieltjes te laten lopen.

In de afdeling Afwerking werden de omsteltijden meer dan gehalveerd op de draaibanken en verfspuitcabines en werd aan de hand van 5S en Standaard werk terug stabiliteit op de vloer gebracht. De continue verbetercyclus werd opgestart en in gang gehouden met behulp van dagelijkse teammeetings aan de KPI-borden, die vervolgens werden gekopieerd doorheen de fabriek.

In de Polyurethaan afdeling werd eerst een OEE-berekening uitgevoerd. Vervolgens werd besloten om een kwaliteitsmaand en quality circles op te richten, om zo de kwaliteit terug onder controle te krijgen. Er werden verscheidene verbeteringen ingevoerd die de interne afkeur sterk hebben gereduceerd. Matrijspalletten werden gereviseerd, stapelmethodes werden gestandaardiseerd en productiviteitsborden werden geïntroduceerd. Ook werden grote besparingen gerealiseerd door de giettijden en de parameters in het spoelproces in vraag te stellen. Hier hielden opnieuw technieken als 5S en omstelstandaardisatie de verbeterspirit wakker.

In de Oppervlaktebehandeling werd ingezet op omsteltijdreductie (-60%) en een robotisering.

In de Draaierij werden omsteltijden gehalveerd en in stand gehouden en er werd ook gebouwd aan dezelfde PDCA-verbetercultuur.

Op planningsniveau werd alles in lijn gelegd met de wekelijkse ophalingen van de klant, zodat heel de fabriek op een wekelijkse cadans produceert en aanvult. Finaal werden de leveranciers betrokken in het proces om hun ad hoc levering om te vormen naar een wekelijkse stabiele belevering in veelvouden van volle trucks.

Door een combinatie van al deze verbeteringen in de waardestroom kregen we de doorlooptijd van 100 naar 50 dagen.