Sneller verbeteren met slimme, digitale experimenten in Excel

“Meten is weten” – Verbeteren organiseer je het best op basis van facts & figures. Als je de Industrie 4.0-apostelen mag geloven, kan “meten” via machine learning zelfs leiden tot autonome verbetering, zonder nog enige menselijke tussenkomst. Maar waar begin je? Er wordt vandaag de dag vaak teveel gemeten, zonder dat men iets met die data doet: machines schrijven iedere 10 seconden hun status weg in een logboek, operatoren scannen iedere minuut aan welk product ze starten, … Kortom, big data is everywhere.

Wat leidt tot de vraag: hoe vang je deze overvloed aan data best op? Schaf je meteen een duur Business Intelligence (BI)-pakket aan om data te transformeren tot informatie, die dan hopelijk voor de juiste inzichten zorgt? Of kan het anders?

Weg met de generieke dashboards

Bij Veltion hebben we hier een andere kijk op: in plaats van te vertrekken van de generieke dashboards die vaak beschikbaar zijn in MES of BI systemen, vertrekken wij vanuit de verbeter-nood: “Wat willen we anders?” En we stellen bij uitbreiding de vraag: “En welke data kunnen ons hierbij helpen om de juiste keuzes te maken?”.

Op die manier gebruik je de aanwezige data in functie van jouw werkelijk doel, Operational Excellence, en pas je geen Operational Excellence toe in functie van de data die je hebt. Klinkt logisch, niet?

Zoek het niet te ver: Excel is jouw grootste BI-vriend!

Vaak is de nodige data reeds aanwezig in diverse databases of logbestanden. Het komt er dan gewoon op aan om deze te visualiseren, én te gebruiken! En waarom doen we dat niet gewoon in tools die reeds voor iedereen beschikbaar zijn? Excel is niet voor niets de nr. 1 concurrent van de meeste Business Intelligence tools.

Onderstaand dashboard ontwikkelden we bijvoorbeeld voor het bespreken van de machineperformantie met de operatoren aan het einde van de shift. Met een klik op de knop haal je de laatste resultaten op uit de logbestanden van de machines. Handig, niet?

Monitor je meest kritische parameters

Heb je procesparameters die zo kritisch zijn dat je ze ieder uur / shift / dag meet? Heb je een idee wat de kracht kan zijn indien je ze visualiseert in een controlegrafiek zoals hieronder?

Op basis van deze visualisatie kan je eenvoudig afspraken maken met de operatoren: in geval van een “rode” meting doe je … En jawel, ook dit is standaard Excel, eenvoudig te connecteren op je database of logbestanden waar je de data herbergt.

En zo werd een nieuwe Veltion-expertise geboren…

De laatste jaren hebben we met Veltion steeds meer de nood gemerkt aan dergelijke digitale proof-of-concepts. Meestal wil men geen tijd verliezen door te wachten op de komst van “het allesomvattende dashboard”. Daarom hebben we ons verder verdiept in deze materie om onze klanten snel op weg te zetten met digitale dashboards die steek houden!

Zie je ook meteen toepassingen in je eigen werkomgeving of wens je beroep te doen op onze expertise in het opzetten van dashboards in Excel of Power BI? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

  • Deel dit bericht