Maatwerkbedrijf Mariasteen scoort Europese primeur

5 jaar na de implementatie van collaboratieve robots op de werkvloer is Mariasteen er nu als eerste Europees bedrijf in geslaagd om Light Guide Systems® op diverse activiteiten en verschillende werkposten in te zetten op de werkvloer. Dit slim projectiesysteem visualiseert werkinstructies ter plaatse op de werkpost met lichtsignalen, geprojecteerde tekst, filmpjes… Bovendien gebeurt dit in interactie met de werknemer. Het toont elke stap van het assemblageproces en geeft eventuele fouten aan. Complexe taken zijn daarmee en stuk eenvoudiger en er is de garantie dat het product correct is opgebouwd.

Veltion is trots om reeds jaren partner van Mariasteen en Dienstencentrum Gid(t)s te zijn bij de implementatie van een verbetercultuur gericht op productiviteitsverbetering in de afdelingen Metaal & Montage, Hout, Enclave alsook in restaurant Molendries, feestzaal De Oude Melkerij en Instituut Dominiek Savio. Thomas Van Landeghem, zaakvoerder van Veltion: “Het was een eer om uitgenodigd te zijn op de officiële voorstelling van deze Europese primeur. Het toont eens te meer aan dat de West-Vlaamse maatwerkbedrijven een voorbeeld zijn voor vele reguliere Vlaamse bedrijven, die vaak een duidelijke verbeterstrategie ontbreken. Ze waren reeds voorloper op vlak van de toepassing van Lean Manufacturing en nu zijn ze vlot bezig om deze rol ook op vlak van Industrie 4.0 op te nemen.”

Koen Staelens, Directeur Strategie: “De voorbije 10 jaar heeft Mariasteen een sterke visie over specialisering en automatisering. Wij omarmen een duidelijke investeringsstrategie op vlak van kennis in ons Research & Development team en collaboratieve toepassingen op de werkvloer. Door deze bewuste keuze kunnen we als toeleverancier inzetten op internationalisering, specialisatie en complexere processen. Op die manier kunnen we de tewerkstelling van onze medewerkers in de toekomst garanderen. Wij zien collaboratieve technologie dus als een grote opportuniteit en niet als een bedreiging.”

Bekijk hier de reportage op VTM, lees hier het artikel uit Het Nieuwsblad en bekijk hier de reportage op WTV.

Hoe werkt Light Guide Systems®?

Bart Decloedt, eindverantwoordelijke R&D: “Dit slim projectiesysteem visualiseert werkinstructies ter plaatse op de werkpost. Bovendien gebeurt dit in interactie met de werknemer. Denk aan een interactieve PowerPoint, waarvan de presentatie toont welke stap de werknemer moet volgen om bijvoorbeeld een complex toestel te assembleren.

De werkinstructie wordt getoond aan de hand van pick-to-light methodieken, in-situ beeldprojectie en auditieve signalen. En er zijn nog tal van opties mogelijk. Zo kan een camera registreren wanneer de stap foutief is uitgevoerd of kan de projectie samenwerken met een slimme schroevendraaier of een weegschaal.

Er kunnen ook twee werknemers simultaan aan één opdracht werken en de werkinstructies kunnen we aanpassen aan het niveau van de werknemer of aan de taal van de werknemer.”

Wat zijn de voordelen van deze cognitieve arbeidsondersteuning?

Bart Decloedt: “Dynamische beeldprojectie biedt voordelen voor onze werknemers én voor onze klanten. Er is geen stijging van de werkbelasting bij het uitvoeren van meer complex werk. Werknemers leren sneller nieuwe taken aan. Door een vergrote aandacht van de werknemer en een geïntegreerde controle van het werkproces garanderen we kwaliteit.”

Hoe ziet Mariasteen de toekomst van deze nieuwe technologie?

Koen Staelens: “Wij slagen erin om deze technologie flexibel in te zetten op de werkvloer, voor een grote variatie van producten. We kunnen zowel kleine tot heel grote complexe assemblages uitvoeren. Op die manier kan Mariasteen nog méér hoogtechnologische opdrachten opnemen als onderaannemer.

Door het inzetten van deze collaboratieve technologie denken we er ook aan om nieuwe sectoren en markten te benaderen in functie van onze opdracht als maatwerkbedrijf.”

De implementatie van Light Guide Systems® in Mariasteen kadert in het project Toegepaste Technologische Innovatie (TTI), onderdeel van de Geïntegreerde Territoriale Investering (GTI) West-Vlaanderen.

Volg dit op de voet via www.technologiehelpteenhandje.be

  • Deel dit bericht